Baobab (Adansonia) je majestátní strom, který má svůj původ v Africe, ale dnes ho můžeme najít i v Austrálii, Indii a na Madagaskaru. Může vyrůst do výšky až 30 metrů. Tyto stromy jsou známé hlavně tím, že dokáží žít až 3000 let a možná právě proto se mu přezdívá "Strom života". Plody Baobabu mají světle hnědou skořápku a oválný tvar. Uvnitř je lahodná dužina, která má citrusovou chuť. Domorodé kmeny dokáží zužitkovat každou část tohoto stromu a pokrmy z Baobabu jsou tak součást jejich každodenního jídelníčku. Kvůli svým přínosům pro zdraví používají Baobab hlavně ke sražení horečky, při průjmu, anémií, infekci nebo bolesti zubů. Vzhledem ke svému vysokému obsahu pektinu je tak i přírodním zahušťovadlem.
Nutriční hodnota Baobabu je ohromující. Plody jsou směs vitamínů (zejména velký obsah vitamínu C) a minerálů, především draslíku (6x více než například v banánu), vápníku a hořčíku. Kromě toho je dužina bohatá na prebiotickou vlákninu. Ženy určitě potěší fakt, že se ze semen Baobabu lisuje olej, který má vynikající hydratační a regenerační vlastnosti a udržuje pružnost pokožky.
Hlavní přínosy Baobabu:
- Podporuje zdraví srdce - vysoký obsah draslíku hraje ve zdraví srdce hlavní roli. Kromě toho vysoký obsah vlákniny pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a tím i snížit riziko srdečních potíží.
- Posiluje imunitní systém - vzhledem ke svému obsahu esenciálních minerálů a vitamínu C, pomáhá Baobab přecházet nemocem a infekcím.
- Podporuje trávicí systém - jak jsem již zmínila, Baobab obsahuje značné množství vlákniny (rozpustnou i nerozpustnou) a kromě toho, že napomáhá trávení, tak jej lze využít při gastrointestinálních potížích, protože snižuje zánětIivost ve střevech.
- Pomáhá při artritidě - pro své protizánětIivé vlastnosti je Baobab vhodný při artritidě. Základní problémem při artritidě je právě zá**t, takže Baobab je vhodný jako prevence a také jako podpora léčby artritidy.
- Snižuje hladinu cukru - rozpustná vláknina, kterou Baobab obsahuje, se podílí na snižování cukru v krvi a právě proto je Baobab vhodný jak v prevenci diabetu, tak i jako podpůrná léčba. Vědci z Oxfordské univerzity poskytli účastníkům studie baobabový prášek před jídlem a zdokumentovali jejich metabolické reakce. Zjistili, že ve srovnání s kontrolní skupinou, která dostávala stejné jídlo bez baobabu, vykazovali účastníci konzumující baobab pomalejší glykemickou odpověď. To znamená, že glukóza z potravy se uvolňovala pomalu a rovnoměrně, čímž se zabránilo velkým výkyvům hladin glukózy.1
- Zlepšuje zdraví mozku
- Zabraňuje tvorbě zubního kazu - Baobab má větší obsah vápníku než má mléko a díky tomu pomáhá udržet zdravé zuby, nebo může sloužit jako prevence vzniku osteoporózy.
- Pomáhá při redukci tělesného tuku - vliv na redukci tělesného tuku je obsah vlákniny, který dodává tělu pocit sytosti.
Množství vápníku, který Baobab obsahuje je výborná alternativa pro vegetariány a vegany. Baobabový prášek má nejspíš největší množství vápníku ze všech rostlinných zdrojů. Nejen že je Baobab nabitý vitamíny a minerály, ale také se tyto živiny skutečně vstřebávají.
TIP: Baobab jako ve formě prášku je snadné zařadit do stravy, můžete ho přidat do smoothie, vmíchat do kokosové vody, do pomerančového džusu. Hodí se také do snídaňové kaše, do těsta na palačinky nebo jako klasické zahušťovadlo do omáček.
Veronika Halusková
1. The polyphenol-rich baobab fruit (Adansonia digitata L.) reduces starch digestion and glycemic response in humans,