Arašídové máslo si získalo přízeň jak dětí, tak i dospělých. Kdysi bylo doménou především ve Spojených Státech, nicméně dnes je to oblíbená pochoutka po celém světě. Zejména ve světě sportovních nadšenců, milovníků zdravé stravy nebo vegetariánů je tou pravou svačinou. Arašídové máslo se vyrábí z arašídů, které můžeme znát také pod názvem burské oříšky. Přestože je na trhu spoustu arašídových másel, některé obsahují příliš mnoho cukru a tím spíše slouží jako sladkost, než produkt, který by měl mít pozitivní vliv na naše zdraví. A že je opravdu o co se stát se v dnešním článku přesvědčíte.
Něco málo o arašídech
Arašídy jsou plody podzemnice olejné. Velmi často jsou v našem podvědomí jako druh oříšků, ale není to pravda. Ve skutečnosti se jedná o luštěninu. Lusky, ve kterých se plody nacházejí, jsou na konci kořenů pod zemí. Od toho se odvíjí i název celé rostliny. Předpokládá se, že pochází z jižní Ameriky, odkud se prostřednictvím španělských průzkumníků rozšířila do zbytku světa. Dnes je to jedno z široce pěstovaných plodin a v Číně je to dokonce dlouho zavedená komerčně pěstovaná plodina. Totéž platí o afrických zemích jako je Nigérie nebo také Spojené státy americké. Arašídy se tak postupně také staly i zdroj živin v rozvojových zemích, protože jejich výživové hodnoty jsou
Nutriční profil arašídů
Podobně jako oříšky nabízejí i arašídy širokou škálů vitamínů, minerálů a stopových prvků. V největší míře obsahují arašídy dostatečné množství mononenasycených mastných kyselin (MUFA), zejména kyseliny olejové. MUFA pomáhá snižovat LDL neboli „špatný cholesterol“ a zvyšuje hladinu HDL nebo „dobrého cholesterolu“ v krvi. A je to právě správný poměr tuků, díky kterým se dostávají do popředí nejen arašídová másla, ale jakékoliv jiné druhy oříškových másel. Poměr tuků je velmi podobný jako u olivového oleje.
Jak jsme si již řekli, jsou arašídy ve skutečnosti luštěnina a pro luštěniny je typické velké množství bílkovin. Arašídy nejsou vyjímka na 100g obsahují 26g bílkovin. Kromě zdraví prospěšných tuků a bílkovin obsahují arašídy také poměrně velké množství hořčíku, který je důležitý jak pro správnou funkci svalů, srdce, enzymů a k produkci energie.
Arašídy jsou vynikajícím zdrojem resveratrolu, polyfenolického antioxidantu, u kterého bylo zjištěno, že chrání naše buňky před poškozením, přispívá ke zdraví buněk, kardiovaskulárního systému a hovoří se o něm v souvislosti s dlouhověkostí. Resveratrol má navíc antifungicidální vlastnosti, tzn. že brání ve vzniku plísní.
- Folát - folát neboli kyselina listová je potřebná pro buněčné dělení, což znamená, že dostatečný příjem folátu je zvláště důležitý během těhotenství a dětství, kdy tkáně rychle rostou.
- Měď: měď je nezbytná pro tvorbu červených krvinek a pro zdravé cévy, nervy, imunitní systém a kosti.
- Fosfor: fosfor je důležitý pro tvorbu zubů a kostí, růst buněk a funkci svalů, stejně jako pomáhá tělu využívat vitamíny k vytváření energie pro buňky
- Vitamin E: vitamin E je dietní antioxidant, který pomáhá chránit buňky před oxidativním stresem, což je normální, ale škodlivý fyziologický proces.
Proč arašídové máslo a jaké vybrat?
Pro mnoho to může být pouze zdravá svačina a je tomu skutečně tak. Máslo z rozemletých arašídů, které nebudou obsahovat trans mastné kyseliny ani přidaný cukr je opravdu velmi výživná svačina, kterou můžete dopřát sobě, dětem a určitě je ocení i sportovci. Protože neobsahují jen velké množství energie, ale především vysoký obsah bílkovin. Kromě toho je arašídové máslo skutečnou „potravou pro mozek“, protože obsahuje vitamín B3 neboli niacin, který zlepšuje fungování mozku a posiluje paměť.
Na trhu můžeme najít celou řadu arašídových másel, ale aby jste si byli skutečně jistí, že dostanete kvalitativně to nejlepší, máme pár tipů, podle čeho se řídit:
- Vybírejte takové, které obsahuje 100% arašídů - na prvním místě by měly být samozřejmě arašídy a takové máslo může obsahovat i nepatrné množství soli.
- Kvalitní arašídové máslo by nemělo obsahovat přidaný cukr, nebo rostlinné oleje.
- Vyhýbejte se takových, které obsahují škroby, to se většinou negativně promítne i na samotné chuti másla.
V BrainMax Pure Arašídovém másle nenajdete přidané cukry, tuky ani jiné rostlinné oleje, škroby nebo sůl. Jeho složení jsou pouze arašídy!
Závěr
Při výběru arašídových másel dávejte přednost takovým, ve kterých nebudou složky jako je cukr nebo trans mastné kyseliny. Jelikož se jedná o potravinu, která díky velkému množství tuků má tendenci žluknout, je lépe volit arašídové máslo v prášku, které má delší trvanlivost a kromě toho si jej můžete rozmíchat do požadované konzistence. Pak už stačí přidat do snídaňové kaše nebo proteinu.
Veronika Halusková
Pokud jste v článku zaznamenali chybu nebo překlep, dejte nám, prosím, vědět na mail korektura@brainmarket.cz. Děkujeme!