Kolagen je nejhojněji zastoupená bílkovina vyskytující se v našem těle. Je součástí kloubů, svalů, šlach, vazů, ale také pokožky. Dále všude tam, kde je chrupavčitá tkáň, to znamená uši nebo nos. Kolagen je také součástí trávicího systému i cév. S věkem tělo vytváří kolagenu méně a to se může projevit potížemi, které nás dost často mohou omezit nejen při sportu, ale tak v běžném každodenním fungování.
Co je kolagen a co má vše na starost?
Kolagen, z řeckého „kólla“ (lepidlo) je nejvíce zastoupená bílkovina v našem těle. Je to jeden z hlavních stavebních kamenů kostí, kůže, svalů, šlach a vazů. Nachází v mnoha dalších částech těla, včetně krevních cév, rohovek a zubů. Hraje roli ve všem, od struktury kůže, přes srážení krve až po zdraví kostí. Kolagen si můžete představit jako „lepidlo“, které drží všechny výše zmíněné tělesné struktury pohromadě. Tvoří neuvěřitelných 80% naší pokožky a spolupracuje s dalším proteinem zvaným elastin, který udržuje naši pokožku pružnou. A přesně to je důvod, proč se kolagen podílí na kvalitě naší pokožky a pleti.
Protože se jedná o protein, který se skládá z aminokyselin, při trávení se kolagen rozštěpí na jednotlivé aminokyseliny, které se následně v těle spojí zpátky do proteinů během proteosyntéz. Aminokyseliny tělo posílá tam, kde je potřebuje pro budování tkání. Kolagen má vysoký obsah tří specifických aminokyselin – prolinu, hydroxyprolinu a glycinu – které jsou nezbytné pro syntézu kolagenu v těle. Tělo tedy přirozeně kolagen vytváří, nicméně s postupujícím věkem tvorba kolagenu klesá.
Kolagen hraje také klíčovou roli v:
- Produkci fibroblastů v kůži, které pomáhají růstu nových buněk.
- Nahrazuje odumřelé kožní buňky novými, živými kožními buňkami.
- Vytváří ochrannou vrstvu pro vnitřní orgány.
- Poskytuje pokožce elasticitu a pevnost.
- Podílí se na srážení krve.
Důsledky nedostatečné tvorby kolagenu
- Vrásčitá nebo povislá kůže.
- Kruhy pod očima.
- Stahování nebo ochabování svalů.
- Bolest svalů.
- Snížená pružnost šlach a vazů.
- Bolest kloubů nebo osteoartróza.
- Ztráta pohyblivosti v důsledku poškození kloubů.
- Gastrointestinální problémy.
- Problémy s průtokem krve.
Typy kolagenu - k čemu jednotlivý typ kolagenu slouží?
V lidském těle se nachází 28 různých typů kolagenu, ale v doplňcích stravy se nejčastěji používá pět typů. Pět běžných typů kolagenu pochází v různých formách a z různých zdrojů. Tyto typy kolagenu přicházejí ve třech různých formách, které jsou pro tělo užitečné. Hydrolyzovaný kolagen (kolagenové peptidy, kolagenový prášek, hydrolyzát kolagenu a hydrolyzovaná želatina), želatina a nedenaturovaný kolagen typu II. Nejlépe využitelný pro naše tělo hydrolyzovaný kolagen, protože se jedná o formu nejvíce rozloženou na jednotlivé peptidy. Tím je i vyšší jeho biologická dostupnost. Typy kolagenu se u jednotlivých zvířat liší. 80–90 % kolagenu v těle tvoří typy 1, 2 a 3. Každý z těchto tří typů kolagenu má trochu jinou funkci v tělo a pochází také z jiných zdrojů.
Bovinní (hovězí) kolagen obsahuje typ I a III. Je například zodpovědný za zdraví kloubů, šlach a střevní výstelky. Mořský kolagen obsahuje typ I a II. Typ I a II se nachází převážně v dermální vrstvě kůže, kosti, šlach, svalů a pojivové tkáně.
Kolagen typu I.
Kolagen typu I je nejběžnějším typem kolagenu, který se přirozeně vyskytuje v těle. Tvoří 90 % zásob kolagenu v těle a nachází se těsně pod povrchem kůže v dermis. Kolagen typu I se podílí na zdraví a struktuře zdravých vlasů, nehtů a pokožky. Nachází se v membránách hovězích a mořských živočichů.
Kolagen typu II.
Hydrolyzovaný kolagen je vysoce biologicky dostupný, a proto ho tělo snadněji vstřebává. Kolagen typu II je obzvláště dobrý, protože obsahuje nejen kolagen, ale také chondroitin sulfát, glukosamin a kyselinu hyaluronovou, které všechny pomáhají při bolestech a potížích s klouby. Tento typ kolagenu má významný podíl na zdraví chrupavky. Jde tedy o hlavní typ kolagenu, který byste měli hledat na složení doplňků, pokud máte počínající potíže s klouby, bolesti nebo sníženou pohyblivost. Pro jeho maximální účinky se doporučuje užívat kolagen s vitamínem C, protože ten podporuje jeho maximální vstřebatelnost.
Kolagen typu III.
Nejvíce je zastoupen v pokožce dětí, to je také důvod, proč je dětská pokožka tak jemná. Hlavní složkou je mezibuněčná hmota, která tvoří naše orgány a kůži. Tvoří také krevní cévy a tkáň v srdci. Z těchto důvodů je nedostatek kolagenu typu 3 spojen s vyšším rizikem poškození krevních cév.
Rozdíl mezi kolagenem a kolagenovými peptidy. Kolik kolagenu denně přijmout?
Klasický kolagen, který přijímáme ve stravě, je poměrně špatně biologicky využitelný, jelikož má poměrně velké molekulové řetězce. Proto chceme-li přijmout kolagen, nejlépe je jej upravit do takové podoby, aby jej naše tělo dokázalo co nejlépe využít.
Jinými slovy - kolagen je komplexní protein složený ze tří řetězců aminokyselin, zatímco hydrolyzovaný kolagen je kolagen, který se štěpí na malé proteinové řetězce, nazývané kolagenní peptidy, které se skládají z několika aminokyselin. Peptidy jsou velmi malé řetězce proteinů, které se podílejí na stavbě molekul v buňkách. Jsou mnohdy více využitelné v těle než klasické proteiny. Jde o malé bioaktivní molekuly, které se získávají enzymatickou hydrolýzou kolagenu a v organismu se tak mnohem lépe vstřebávají. Získávají se hydrolýzou kolagenu. Proces, kdy molekuly vody narušují chemické vazby kolagenu.
Výrobci doplňků se dost často předhánějí v množství, které do doplňku dají. Tohle si uvedeme na pravou míru. Naše tělo umí v určité době využít jen určité množství kolagenu a zbytek vyloučí. To množství je někde v rozmezí 500-1000 mg kolagenových peptidů za den. Rozhodující je, kolik jej vaše tělo vstřebá a následně využije.
Co narušuje produkci kolagenu?
Faktorů, které narušuji naší vlastní tvorbu kolagenu je několik. Překvapením může být i negativní dopad stresu na tvorbu kolagenu. Při chronickém stresu se tělo více soustředí na to, jak se se stresem vypořádat a na tvorbu kolagenu mu prostě nezbývá čas. I přestože produkce po 20. roku věku samovolně klesá (udává se o 1-2% ročně), někdy tomu svými navýky jdeme dost naprosti. Mezi takové návyky patří:
- Nevyvážená strava (nadbytek cukrů kvůli svým prozánětlivým vlastnostem)
- Nedostatek kvalitního spánku.
- Nedostatek zinku.
- Nedostatek antioxidantů.
- Střevní dysbióza.
- Nadměrné vystavení UV záření.
Potraviny zvyšující produkci kolagenu
Pokud chcete podpořit tvorbu kolagenu pomocí stravy, je dobré zajistit příjem aminokyselin z potravin. Asi není překvapením, že nejznámějším zdrojem kolagenu je vývar z kostí. Dále hovězí a kuřecí maso, ryby. Pokud nejste milovníky masa můžete zařadit vývar z hub. Mezi další potraviny, které podpoří produkci kolagenu patří košťálová zelenina, cibule, česnek a to především pro svůj obsah síry. Síra je součástí vazby kolagenu a má ve zdraví kloubů poměrně dost důležitou roli. Jde o minerál, který blokuje odbourávání kolagenu. Jednoduše řečeno, zabraňuje jeho ztrátám. Při podezření na nedostatek kolagenu je dobré zařadit MSM neboli methylsulfonylmethan, což je organická síra, která je její nejlépe vstřebatelnou formou.
Pokud již pociťujete počínající problémy s klouby dobré zařadit potraviny jako je například kurkuma, zázvor a byliny jako je oregáno, tulsi, rozmarýn nebo bylina boswellia serata.
1.) Podporuje zdravé klouby
Asi nejznámějším účinkem kolagenu je jeho podíl na zdraví našich kloubů. Kloub je složen z několika vrstev. Jednou z vrstev je chrupavka, která má na starost mírnit nárazy. Obzvlášť u koleního kloubu je zdraví chrupavky zásadní, protože tento kloub drží celou naši váhu těla. Při poškození ochranné vrstvy chrupavky mohou být klouby ztuhlé, zanícené a bolestivé. A nejedná jen o mechanické poškození. Častěji je chrupavka opotřebená věkem, dochází k potížím a pak už jsme jen krok od zranění. A ne vždy nás klouby varují dopředu. Kloub může být již delší dobu zanícený a nemusíme o tom vědět. Pokud dáte přednost doplňkům stravy ve formě kolagenu, je potřeba říct, že kloub se nedostane do stavu, jako by Vám bylo dvacet. Ale určitě pomůže minimálně tomu, aby byl pohyb pokud možno bez bolesti a nevystavovali jste se riziku zranění. Studie prokázaly, že kolagen zlepšuje jak pohyblivost kloubů, tak i snižuje bolestivost kloubů.1
2.) Podporuje elasticitu pokožky
Přemýšleli jste někdy, proč jsou mezi námi tací, kterým byste jejich věk vůbec nehádali, protože jejich pleť není pokrytá vrásky? Jedním z faktorů je dostatek kolagenu. Reklam na beauty kolageny je dnes opravdu hodně, protože mimo jiné kolagen zmírňuje dopady stárnutí a výskyt vrásek. Je to proto, že kolagen udržuje pleť hydratovanou a tím pleť méně podléhá známkám stárnutí.2
3.) Podporuje zdraví střevní výstelky
Že jste ještě neslyšeli jak může kolagen pomocí zažívacímu traktu? Ano, je to tak. Kolagen si totiž můžete představit jako želatinovanou látku, která uvnitř našeho trávicího traktu chrání výstelku střev. Kolagen obsahuje aminokyseliny glutamin a glycin, které se podílejí na regeneraci střev. Výzkum ukázal, že kolagenové peptidy mohou skutečně podpořit integritu střevní bariéry, například při syndromu propustného střeva.3
4.) Podílí se na struktuře a pružnosti cév
Elasticita našich cév je jedním z nejdůležitějších faktorů ovlivňují zdraví celého srdečně cévního systému. A přesně tuhle funkci v cévním systému zastupuje právě kolagen. A to proto, že cévy jsou z největší části tvořeny právě koleganem. Nejčastějšími problémy, proč dochází u lidí k srdečně cévním potížím je ucpávání cév lipoproteiny a druhým problémem je právě tuhost cév, které nejsou dostatečně elastické a tím pádem krev nemá hladký průchod cévami. Podle toho, kde dojde k potížím s průchodnosti cév, se odvíjí i následky. Podle současných výzkůmů je kolagenové peptidy jsou klíčové ve zdraví cév a pomáhájí předcházet ateroskléróze.4
5.) Podílí se na zdraví jater
Možná jste netušili, že kolagen je dobrým pomocníkem našich jater. Játra vlivem naše životního stylu dostávají často dost zabrat a kolagen obsahuje aminokyselinu glycin, u které bylo prokázáno, že pomáhá regenerovat játra. Dokonce podle jedné studie podporuje regeneraci jater poškozených alkoholem.5
Závěr
Teď už víte, jak moc zasahuje kolagen do našeho zdraví. V nabídce můžete najít BrainMax kolagen komplex v liposomální formě. Díky tomu, že je kolagen "zabalen" v liposomu, dopraví kolagen tam, kde patří. Je tvořen kolagenem typu I a II a kromě toho obsahuje také zinek, biotin a pro lepší vstřebatelnost také vitamín C.
Veronika Halusková
1. CLARK, Kristine L, Wayne SEBASTIANELLI, Klaus R FLECHSENHAR, et al. 24-Week study on the use of collagen hydrolysate as a dietary supplement in athletes with activity-related joint pain. 2008.
2. ASSERIN, Jérome, Elian LATI, Toshiaki SHIOYA a Janne PRAWITT. The effect of oral collagen peptide supplementation on skin moisture and the dermal collagen network: evidence from an ex vivo model and randomized, placebo-controlled clinical trials. 2015.
3. Collagen peptides ameliorate intestinal epithelial barrier dysfunction in immunostimulatory Caco-2 cell monolayers via enhancing tight junctions, Bafang Li, 2017
4. TOMOSUGI, Naohisa, Shoko YAMAMOTO, Masyoshi TAKEUCHI, Hideto YONEKURA, Yasuhito ISHIGAKI, Noriaki NUMATA, Shogo KATSUDA a Yasuo SAKAI. Effect of Collagen Tripeptide on Atherosclerosis in Healthy Humans. 2017.
5. YIN, M, K IKEJIMA, G E ARTEEL, et al. Glycine accelerates recovery from alcohol-induced liver injury. 1998.
Pokud jste v článku zaznamenali chybu nebo překlep, dejte nám, prosím, vědět na mail korektura@brainmarket.cz. Děkujeme!