Recepty paleo stravy, která se zaměřuje na kvalitní maso, čerstvé ovoce a zeleninu a napodobuje to, co jedli naši předkové před tisíci lety, jsou skvělým způsobem stravování pro lidi, kteří mají problémy s lepkem nebo vyřazují zpracované potraviny. Je tu jen jeden problém: naši předkové bohužel neznali dezerty. Naštěstí jíst jako jeskynní člověk už neznamená vzdát se pohoštění po večeři. Ať už máte rádi sladké, slané nebo prostě jen chutné, tyto paleo dezerty jsou tím nejlepším způsobem, jak zakončit každé jídlo - třešničkou na vašem (paleo) dortu.
1.) Černá zmrzlina
Detoxikační zmrzlina? Ačkoli se jedná o zmrzlinu, tak ne o jen tak ledajakou. Tato zmrzlina obsahuje aktivní uhlí. Paleo dezert, po kterém se můžete cítit opravdu dobře. Nejen, že není nezdravá, ale naopak je pro naše tělo prospěšná!
Ingredience:
- 2 šálky kokosového mléka
- 2 šálky kondenzovaného kokosového mléka
- 2 polévkové lžíce škrobu z maranty
- 2 lžíce medu nebo javorového sirupu
- 2 lžičky vanilkového prášku
- 4 polévkové lžíce prášku z aktivního uhlí
- 3 polévkové lžíce kakaa
2.) Dýňovo-kokosové tyčinky s čokoládovými kousky
Tyto bláznivě chutné tyčinky chutnají přesně jako dýňový koláč, jsou však pro vaše tělo z nutričního hlediska daleko příznivější! Jsou tak dobré, že se nemusí stát pouze vaším paleo dezertem, ale můžou zastupovat místo svačinky mezi hlavními jídly. Chuť a šmrnc jim dává antioxidanty přeplněná skořice, muškátový oříšek a hřebíček. Ve spojení s přirozenou sladkostí javorového sirupu a vůní kokosové mouky se tyto tyčinky určitě dostanou pod kůži i vám!
Ingredience:
- 1 šálek konzervovaného dýňového pyré
- 1/4 šálku javorového sirupu
- 1 lžička vanilkového prášku
- 1/3 šálku mandlového másla (nebo ořechového másla dle výběru)
- 1 lžíce neslazeného mandlového mléka
- 3 vejce
- 1/2 šálku kokosové mouky
- 3/4 lžičky jedlé sody
- 1/8 lžičky soli
- 1 lžička skořice
- 1/2 lžičky zázvoru
- 1/4 lžičky muškátového oříšku
- 1/8 lžičky mletého hřebíčku
- 1/2 šálku lámané hořké čokolády
3.) Čokoládový cuketový chléb
Taky se v létě trápíte s velkým množstvím cukety na zahradě? Využijte ji pro čerstvý cuketový chléb s čokoládovými kousky! Kombinací s pořádně vyzrálým banánem, který dodá vláčnost a sladkou chuť, a také s 6 vejci bude každý kousek plný bílkovin a prospěšných tuků! Nejlepší je, že vše pro tento chlebík máte pravděpodobně ihned po ruce!
Ingredience:
- 1 šálek nastrouhané cukety z přibližně 1 střední cukety
- 1 větší zralý banán
- 6 větších vajec
- 3 lžíce javorového sirupu
- 2 lžíce kokosového oleje
- 1 lžička vanilkového prášku
- 3/4 šálku kokosové mouky
- 1 1/2 lžičky mleté skořice
- 3/4 lžičky jedlé sody
- 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
- 1/8 čajové lžičky soli
- cca 100 g hořké čokolády
4.) Lískooříškový čokodortík
Základním stavebním kamenem tohoto dortíku je mouka z lískových oříšků. Plnění tvoří kokosové mléko, javorový sirup, kakao, vanilka a kokosový olej, to vše obalí a spojí mouka a máme dortík! Tento dezert je nepečený a vhodný i pro vegany!
Ingredience:
Budete potřebovat
- 4 fóliové nebo fólií vyložené košíčky na muffiny
Korpus
- 3/4 šálku jemné lískooříškové mouky
- 2 lžičky kakaa
- 3 lžíce kokosového oleje, rozpuštěného
- 1 lžíce čistého javorového sirupu
- 1/8 lžičky mořské soli
Náplň
- 3 lžíce kokosového oleje
- 3 lžíce kokosového mléka
- 3 lžíce javorového sirupu
- 6 lžic kakaa
- 1/2 lžičky vanilkového prášku
5.) Skořicové donuty z dýně
Jste milovníkem koblih, ale nefandíte jejich výrobě? Zkuste si doma vyrobit tyto! Kokosová a mandlová mouka se postará o strukturu a dýňové pyré přinese svěží chuť. Vše vylaďuje skořicový a kokosový cukr, který se postará o vysokou obtížnost při pokusu o zamítnutí dalšího kusu.
Ingredience:
Na donuty:
- 1/2 šálku kokosové mouky
- 3/4 hrnku mandlové mouky
- 1 1/4 lžičky jedlé sody
- 3 1/2 čajové lžičky koření na dýňový koláč
- 1/4 lžičky soli
- 4 velká vejce
- 7 polévkových lžic kokosového oleje nebo nesoleného másla, rozpuštěného
- 1/2 šálku javorového sirupu
- 2 lžíce kokosového cukru nebo hnědého cukru
- 1/2 šálku dýňového pyré z konzervy
- 2 lžičky vanilkového prášku
Na skořicový cukr:
- 1/3 šálku kokosového cukru nebo krystalového cukru
- 1 1/2 čajové lžičky mleté skořice
6.) Kokosové tyčinky
Pět ingrediencí, deset minut na přípravu a 0 minut pečení, tyhle tyčinky jsou výhra ještě před ochutnáním. Poté, co ochutnáte, tak se připravte, že je pravděpodobně nebudete chtít nikdy přestat jíst! Tyto tyčinky jsou silně návykové, pokud jste opravdu odvážní, můžete zkusit přidat kousky hořké čokolády, čímž překročíte všechny hranice chuti! :)
Ingredience:
- 1 šálek neslazeného strouhaného kokosu
- 1/4 šálku agávového nebo čistého javorového sirupu
- 2 lžíce kokosového oleje
- 1/2 lžičky čistého vanilkového prášku
- špetka soli
7.) Citronové tyčinky
Tradiční citronové tyčinky jsou dobré, ale množství cukru v nich již tak dobré není. Toto však neplatí u naší paleo verze! Použití medu namísto rafinovaného cukru zanechá věci sladké a neudělá v těle takovou paseku, použitím kokosové mouky sladkost doplní příjemně křupavá krusta.
Ingredience:
Na krustu:
- 1/4 šálku medu
- 1/2 šálku kokosového oleje pokojové teploty - měl by mít konzistenci měkkého másla
- 1 špetka soli
- 1 hrnek prosáté kokosové mouky
Na citronovou polevu:
- 3 velká vejce
- 1/2 hrnku medu
- 2 lžičky citronové kůry, asi 1 velký citron
- 2 lžičky kokosové mouky prosáté
- 1/2 šálku čerstvé citronové šťávy asi ze 3 velkých citronů
8.) Citrónový dortík s bobulemi
Příprava tohoto dortíku zabere pár minut, ale jeho chuť se podobá dortu připravovanému několik hodin. Srdcem dortu je kokos, a to konkrétně kokosové mléko a olej. Kokosový olej dodá jemnou chuť a navíc povolí výrobu dortu bez laktózy. Stačí smíchat pár základních ingrediencí ze spíže, nalijte na vymazanou pánev a po chvíli v troubě máte bezchybný koláč!
Ingredience:
- 1/2 šálku kokosové mouky
- 1/4 lžičky nerafinované mořské soli
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 6 vajec
- 6 lžic javorového sirupu nebo medu
- 1/2 šálku kokosového oleje nebo ghí
- 6 lžic kokosového mléka
- 1 lžička vanilkového prášku
- 1 lžičky čerstvé citronové šťávy
- kůra z 1 citronu
- 1 šálek rozmixovaných bobulí
9.) Nepečené sněhové kuličky
Po ochutnání je jen těžko uvěřitelné, že tyto sušenky neobsahují mouku. Kuličky jsou spojené datlovou pastou, mletými pekanovými ořechy a strouhaným kokosem. Vanilkový extrakt a špetka soli dodají šmrnc. Jedná se o skvělou svačinku, něco na chuť k televizi či při návštěvě příbuzných. To nejlepší na konec, konzumovat se dají i bez viny!
Ingredience:
- 1 šálek půlek pekanových ořechů
- 1/2 šálku drceného neslazeného kokosu
- 1 šálek měkkých datlí bez pecky (asi 10 datlí)
- 1 polévková lžíce kokosového oleje
- 1/2 čajové lžičky mořské soli
- 1/2 čajové lžičky vanilkového prášku
- 1/2 šálku maranty nebo tapiokového škrobu
10.) Tradiční paleo brownies
Brownies bez rafinovaného cukru, mléčných produktů, sóji a lepku? Připoutejte se a připravte se na jízdu, kterou vám tyto paleo brownies zaručí. Kokosový olej, vejce, javorový sirup, marantový škrob a kakao. Kombinace těchto všech ingrediencí vytvoří dobrotu, která vás bude lákat ke konzumaci ještě před vytažením z pekáče!
Ingredience:
- 1/2 šálku kokosového oleje
- 2 vejce
- 1/3 šálku hořkých čokoládových lupínků
- 4 lžíce javorového sirupu
- 1/2 lžičky mořské soli
- 3 lžíce škrobu z maranty
- 1/2 šálku kakaa
- 2 lžičky vanilky
Přejeme vám dobrou chuť!
Rostislav Nestrašil
Pokud jste v článku zaznamenali chybu nebo překlep, dejte nám, prosím, vědět na mail korektura@brainmarket.cz. Děkujeme!