Suroviny:
- 30 ml espressa z kvalitní kávy
- 150 ml mléka (nejlépe rostlinné např. vanilkové ovesné mléko)
- šlehačka či našlehané mléko
Sirup:
- 3/4 hrnku xylitolu
- 1 hrnek vody
- 2 lžičky mletého zázvoru
- 1 lžička skořice
- 1 lžička koření do perníku
Postup:
Nejprve si uděláme sirup a to tak , že všechny ingredience dáme do kastrůlku a přivedeme k varu. Poté vaříme na mírném plameni za občasného míchání zhruba 15-20 minut. Když máme povařeno dáme na dno sklenice zhruba 2 lžíce sirupu, přidáme našlehané mléko a opatrně nalijeme espresso, ozdobíme šlehačkou a přelijeme sirupem. Kávu můžeme také udělat v kávovaru jako latté s tím, že dáme na dvě dvě lžíce sirupu a poté káva a dozdobíme skořicí. Pokud máme už napečeno můžeme dát do šlehačky perníček :-)