Matcha
Matcha tea má svůj původ v Číně a od 12. století také v Japonsku, kde je součástí čajových obřadů a odkud si nese i svůj název. Matcha tea má několik specifických zvláštností. Jeden z nejpodstatnějších je jeho pěstování a následná sklizeň, ale především jeho pozitivní účinky na lidský organismus. Obsahuje velké množství antioxidantů, polyfenolů a také katechiny, které pomáhají zlepšit imunitní systém.
Stejně jako zelený čaj pochází Matcha z rostliny Camellia sinensis. Ta se však pěstuje podle jiných zvyklostí a má tedy odlišný nutriční profil. Zhruba 20 - 30 dní před sklizní se rostliny čajovníku pečlivě zakryjí, aby se zabránilo přímému slunečnímu záření. Tímto krokem se zajistí zvýšení chlorofylu a zvýšení obsahu aminokyselin. Jakmile jsou pak čajové lístky sklizeny, rozemelou se na jemný prášek - Matchu. Ta obsahuje živiny z celého čajového lístku, což má za efekt zvýšení obsahu kofeinu a antioxidantů.
Matcha je bohatá na katechiny, což jsou přírodní antioxidanty. Podle studie je v Matchi až 137 krát vyšší obsah katechinů, než v jiných typech zeleného čaje. Pití Matchi tak výrazně snižuje oxidační poškození způsobené volnými radikály.
Matcha se dá připravovat jako teplý i studený nápoj. V mnoha částech světa je také přidávána do mnoha receptů a i v České republice se můžete již v mnoha kavárnách setkat s Matcha dezerty. Pokud si zvolíte teplou variantu nápoje, doporučujeme pro přípravu použít speciální Matcha metličku.
TIP jak správně matchu připravovat:
- Připravte si širší misku, čajovou lžičku, metličku, horkou vodu
- Odeberte z balení matchi 1/2 lžičky a prosejte ji přes sítko do misky
- Zalijte matchu 1 decilitrem vody o teplotě 75 0C (při běžných podmínkách se na takovou teplotu voda ochladí asi 2 minuty po ukončení varu)
- Ponořte metličku a matchu napěňte.
Studenou variantu pak připravíte jednoduše v shakeru. Na 200 ml vody použijte 2 - 4 g a nezapomeňte pořádně protřepat, aby měl nápoj lahodnou pěnovou konzistenci. Studenou i teplou variantu pak můžete zkusit také s mlékem, ideálně kokosovým, nebo mandlovým, díky kterému zachováte vyvážený poměr živin.