BrainMax Pure RAW med květový s borůvkami, 500 g RAW med s lyofilizovanými borůvkami
Kód: 49507Související produkty
Detailní popis produktu
Květový RAW med s borůvkami z Česka
Lyofilizované borůvky v květovém medu jsou nejen výbornou kombinací chutí, ale borůvky navíc díky svým antioxidačním vlastnostem chrání naše buňky. Borůvky v medu může přidat do jogurtu či tvarohu, obohatit o hrst oříšků a máte výbornou dopolední svačinu.
Čím se liší RAW med od klasického?
Všechny medy zpracováváme ekologicky a šetrně, což znamená že je nevystavujeme rychlým změnám teplot. Medy po vytočení ihned filtrujeme dvojitým uhlíkovým sítem, kde se zachytí zbytky vosku z pláství, části díla v rámcích a nečistoty které jsou přítomné v úlu. Zároveň ale drobná pylová zrna v menším množství v medu zůstanou, díky tomu i látky s pozitivním dopadem na lidský organismus v pylu. Hlavní rozdíl mezi RAW medem a obyčejným medem je ve způsobu zpracování. RAW med se obvykle jen procedí, aby se vyjmuly kousky vosku a větší nečistoty, což znamená, že zůstává přírodní a neupravený. Oproti klasickému medu je RAW med zpracováván opravdu minimálně. Neprochází pasterizací, která kromě nečistot odstraní také včelí pyl, propolis apod. Díky tomu si zachovává vysoký podíl cenných látek, jako jsou enzymy, vitamíny a minerály. Navíc je velmi chutný.
Běžný med vs. BrainMax RAW Med
Běžný med | BrainMax RAW Med |
❌ Tepelné zpracování | ✅ Tepelně nezpracovaný med |
❌ Může obsahovat přidaná aditiva | ✅ Bez aditiv |
❌ Možní míchání různých druhů medů | ✅ Jednodruhový med z České republiky |
❌ Může být doslazovaný cukrem | ✅ Bez doslazování |
❌ Často neznámý původ | ✅ Med z jižní Moravy |
Odkud med pochází?
Co se týče chuti a zdraví prospěšných látek, které se nacházejí v medu, obojí velmi souvisí s místem, které včely opylují. Náš med pochází z moravské ekologické farmy, kde jsou včely na prvním místě a navíc je zde zachována přirozená biodiverzita krajiny. Včely tak mají k dispozici rozmanitý kus země a to se odráží na výsledné chuti medu. Med navíc pochází z jednoho místa a není míchán s jinými druhy medů. Na našem medu pilně pracují včely z jižní Moravy.
Jak chutná a jakou má texturu?
Oproti běžnému medu, který bývá často průhlednější, má RAW med lehce zakalený vzhled. Neprochází filtrací a není tedy možné drobné částečky pláství odstranit. RAW med má větší tendenci krystalizovat, protože neprochází ani pasterizací. Co se týče chuti, má RAW med co nabídnout. Díky minimálnímu zpracování zůstává v medu vyšší podíl pylu, což je faktor, který ovlivňuje výslednou chuť medu. Chuť samozřejmě závisí na podílu jednotlivých rostlin a bylin, které včely v daný okamžik opylují.
Krystalizace
Typickým projevem pravého medu je po čase jeho krystalizace - lidově také známé jako “zcukernatění”. Pokud je med pasterizovaný, je podroben mikrofiltraci nebo jsou do něj přidávány jiné sirupy, potlačí se krystalizace, ale také se zničí všechny zdraví prospěšné látky. Krystalizace je naprosto přirozený jev, který je také pravou známkou kvality, protože nebyl tepelně upraven. Po krystalizaci se z medu neztrácejí žádné látky. Do původního tekutého stavu lze med uvést pozvolným zahříváním ve vodní lázni s teplotou do 40°C. Pokud ale jakýkoliv jiný med, po roce v domácnosti, ve spíži, nebo například ve sklepě, nezkrystalizuje, tak je to jasná známka přítomnosti přidaných chemických látek, pasterizování vysokou teplotou, přítomnost dalších sladidel, konzervantů, blokátorů, sirupů a dalších látek které zabraňují zcukernatění medu a zůstává tekutý. Díky těmto látkám které byly do medu přidány a med byl zahřívaný na vysokou teplotu, ztrácí často veškeré hodnoty prospěšných látek.
Ekologický med nebo průmyslový cukr?
Ekologický způsob včelaření má za cíl chránit včelí populace a zachovat biodiverzitu jejich prostředí, což je nedílnou součástí nejen chuťových vlastností včelích produktů, ale především jistota, že včely budou mít stabilní a zdravé prostředí pro svůj život. Jestli něco ohrožuje populaci včel, pak je to ztráta přirozených biotopů, jako jsou louky, pastviny a taktéž vystavení pesticidům a herbicidům, které snižují imunitní funkce včel. Ekologické zemědělství je zaručený způsob, jak prospět nejen včelám, ale i celé přírodě.
Proč není med BIO?
Přestože jsou medy testovány třetí stranou na pesticidy a těžké kovy, je získávání BIO certifikace u medů složitější. BIO certifikace u medu nemá stejnou hodnotu, jako je tomu u ovoce nebo zeleniny. Protože včely létají v rádiusu až 10 km, tak ruku na srdce, málo kdo může garantovat, že včela při opylování neopyluje květy, které nejsou v souladu s BIO zemědělstvím. Proto můžete najít spoustu menších včelařů, kteří k chování včelstev přistupují zodpovědně a BIO certifikaci nemají.
Výživové hodnoty na 100 g
Energetická hodnota | 1390 kJ / 332 kcal |
Tuky | 0 g |
- z toho nasycené mastné kyseliny | 0 g |
Sacharidy | 82 g |
- z toho cukry | 80 g |
Vláknina | 0 g |
Bílkoviny | 0,27 g |
Sůl | 0 g |
Nákupem podpoříte i české lesy #stromzaobjednavku!
Složení: 96% RAW med květový pastovaný, 4% lyofilizované borůvky.
Výrobce: Votamax s.r.o., Hladnovská 83, Ostrava.
Skladování: Nevystavujte přímému slunečnímu záření. Po otevření uchovávejte v chladu a do 2 měsíců spotřebujte.
Velikost balení: 500 g
Doplňkové parametry
Kategorie: | Medy |
---|---|
Objem: | 500 g |
Výrobce: | BrainMax Pure |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Značka BrainMax Pure® představuje jednak nutričně bohaté superpotraviny organického původu dovezené z celého světa, ale hlavně nově také potraviny z vlastní potravinářské výroby. Najdete mezi nimi ořechové krémy, cookiesky (sušenky), či granoly. Všechny naše produkty mají vysoký obsah BIO surovin (70 % a více, granoly dokonce téměř 100 %!), při výrobě nepoužíváme polotovary, klademe důraz na jednoduché a výživné složení. Granola je skvělá na snídani, cookies je ideální svačinka kamkoliv a ořechové krémy v mnoha příchutích jsou opravdovou pochoutkou.